Netop nu: Lad ikke EU-millionerne rulle forbi

Af Anne-Luise Skov Jensen, Fundraising Manager hos NordDanmarks EU-kontor

Aldrig har der været så mange EU-midler at søge. Og aldrig har der været så lidt fokus på at søge dem. Corona-krisen suger al opmærksomhed til sig og efterlader få åndehuller til at beskæftige sig med det, vi skal leve af på den anden side af krisen. Økonomiske redningskranse kastes ud til de akut nødlidende virksomheder, som kæmper en daglig kamp for at overleve her og nu, og erhvervssystemets aktører er travlt beskæftigede med at yde førstehjælp efter devisen: Stands ulykken. Og sådan må og skal det være.

Men alligevel er der nogle, som midt i krisen har sat det lange lys på. Det er virksomheder, som har tiden og ressourcerne til at overveje, om det er nu, de skal kaste energi ind i at udvikle et nyt produkt eller en ny løsning, som kan blive en del af fundamentet for virksomhedens succes de kommende år. Om det er nu, de skal forberede test af et produkt på et nyt marked. Om det er nu, de skal trække et skuffe-projekt frem i lyset og give det en chance.

De virksomheder har netop nu og mere end nogensinde før gode muligheder for at hente midler fra EU’s forskellige puljer og programmer. For midlerne i EU strømmer fortsat ud i den omfattende vifte af programmer, som skal forme fremtidens Europa og sikre konkurrencedygtighed parallelt med bæredygtighed. Ganske vist er nogle tiltag udskudt – men det kommende halve år er fortsat bestrøet med en lang række indkaldelser af ansøgninger til puljer, som kan hjælpe innovative projekter på vej.

Og innovative projekter er der mange af i Nordjylland. Det viser historien. På NordDanmarks EU-kontor møder vi dem ofte første gang i form af ideer, som vi sammen med virksomhederne modner og leder hen til de puljer, der er mest relevante at søge midler hos. Og nogle af ideerne blåstemples af EU og bliver til flyvefærdige produkter eller løsninger. Ikke alle, for der er kamp om midlerne. Men pænt mange. 90 mill. kroner er på den måde hentet hjem til nordjyske virksomheder de sidste 3 år.

Nordjylland er desværre hårdt ramt af corona-krisen. Men i Nordjylland er vi samtidig stærke inden for det maritime område, energiområdet og sundhedsteknologi – blandt andet. Vi har meget at byde på i forhold til fremtidens løsninger – både regionalt, nationalt og internationalt. Det skal vi forstå at udnytte bedst muligt i kampen for at skabe vækst, øget eksport og arbejdspladser i fremtiden. EU er klar til at sætte skub i udviklingen af innovative løsninger igennem sine puljer og programmer. Og EU-kontoret er klar til at hjælpe virksomheder med at afklare, hvilke muligheder der er.