Medico-startup fik luft til internationale aftaler

AW Technologies producerer innovative luftvejsløsninger til patienter på intensivafdelinger. Med hjælp fra NordDanmarks EU-Kontor har virksomheden søgt og modtaget midler fra EIC Accelerator programmet og de har netop underskrevet en distributionskontrakt med Asahi Kasei Medical i Japan.

Når man ligger i en respirator har man hidtil haft brug for sygeplejerskens hjælp til at fjerne sekret, da man ikke selv kan hoste det op. Det foregår manuelt, hvor sygeplejersken med jævne mellemrum suger sekretet væk, men der er mange bivirkninger ved denne metode.

Det slipper man for med AW Technologies opfindelse TrachFlush, som via et tryk på en knap kan efterligne et normalt host og fjerne ophobede bakterier og sekretet i de øvre luftveje. Det er mere behageligt for patienten og giver fordele, som mere effektiv fjernelse af bakterier og sekret og dermed mindre risiko for at udvikle lungebetændelse. Samtidig med at det sparer tid for plejepersonalet.

EU-MIDLER FIK STOR BETYDNING

Idéen bag TrachFlush opstod hos en Italiensk læge, Alberto Zanella, som i 2018 teamede up med Jørgen Hansen, Stephen Rees, Andreas Hejslet og Adam Hansen hvor de stiftede virksomheden AW Technologies med fokus på kommercialisering af TrachFlush.

For at få medicinalprodukter godkendt kræver det en masse kliniske studier, samt godkendelser og det kræver mange ressourcer. I 2020 tog AW Technologies fat i NordDanmarks EU-Kontor for at høre nærmere omkring mulighederne inden for EU-finansiering. Det mundede ud i en ansøgning til EIC Accelerator programmet under Horizon Europe og efterfølgende sparring med kontraktudkast med EU-Kommissionen. Tilskuddet blev brugt på klinisk test af produktet på seks markeder i Europa.

– Hjælpen og sparringen fra NordDanmarks EU-Kontor har været ekspertise hjælp. Vi fik hjælp til at sige, hvordan applikationen skulle vendes og drejes til et projekt, som under Covid-19 har haft kæmpe betydning for, at man ikke skulle ind i rummet til patienterne hele tiden, fortæller direktør Adam Hansen.

Efterfølgende blev virksomheden tilbudt en investering fra EU, hvor NordDanmarks EU-Kontor gav sparring og deltog i møderne med EU. AW Technologies valgte til sidst at takke nej til investeringen, da de fandt finansiering fra anden side.  

STÅR OVER FOR ET MARKEDSBOOM

I starten af 2024 er det blevet offentliggjort, at AW Technologies har underskrevet en distributionskontrakt med fokus på det asiatiske marked med en af medicinalindustriens største virksomheder, Asahi Kasei Medical, der har en milliardomsætning.

AW Technologies er allerede til stede i udvalgte lande i Latinamerika, Mellemøsten, Afrika og Asien og Europa. I år er der fokus på at ekspandere til de resterende lande i regionerne.

– Vi havde aldrig kunnet komme hertil uden EU-midlerne, det var ”make it or break it” uden dem, slutter Adam Hansen.

Yderligere information:

Kontakt Direktør Jens Christian Winther via jcw@ndeu.dk eller tlf. 6188 0016.

Fotobyline: AW Technologies.