AddSmart – sætter skub i produktionsvirksomheders digitale udvikling

Digitaliserings- og innovationsniveauet i nordjyske virksomheder er lavere end hos virksomheder i resten af Danmark. For at ændre på dette gik et netværk af uddannelsesinstitutioner, vidensinstitutioner og erhvervsfremmeaktører sidste år sammen i projektet AddSmart, der er en europæisk digital innovationshub med base i Nordjylland. I løbet af det første år har AddSmart allerede hjulpet 75 virksomheder med at sætte skub i deres digitale udvikling.

NordDanmarks EU-Kontor er i regi af Enterprise Europe Network Danmark partner i projektet Addsmart, som er en innovationshub, der arbejder med at udvikle nordjyske produktionsvirksomheder digitalt. Gennem fire ydelsesforløb tilbydes virksomheder vejledning inden for afdækning af digitale teknologier, kompetenceudvikling, afklaring af mulige finansieringsmuligheder, samt adgang til et netværk såvel herhjemme som internationalt.

SPARRING HAR SPARET EN MASSE TID

HeatCath er en startupvirksomhed, der har udviklet et system, som tidligere og mere effektivt kan starte behandling af temperaturreguleringen af patienter med hypotermi, dvs. underafkøling. Underafkøling opstår bl.a. ved for lang tids ophold i vand eller ved personer, der er blevet såret i krigssituationer. Med hjælp fra NordDanmarks EU-Kontor har virksomheden tidligere søgt og modtaget midler fra InnoBooster under Innovationsfonden. Som en del af deres udviklingsproces f ik HeatCath i starten af 2023 sparring i forbindelse med en ny InnoBooster ansøgning på i alt 1,5 mio. kr. til at udføre dyreforsøg for at verificere at løsningen fungerer. Ansøgningen blev godkendt, så Heathcath kan tage et næste skridt mod at få en løsning færdig- udviklet.

Udviklingen af medicinsk udstyr er en lang proces med mange testforløb, så HeatCath har i løbet af 2023 fortsat samarbejdet med EU-Kontoret omkring en ansøgning til EIC Accelerator, som er et funding program under Horizon Europe. EU-Kontoret har hjulpet med projektafklaring, fundingstrategi, forretningsudviklingsworkshop, sparrring på ansøgning og processen omkring den.

– Det har hjulpet os enormt meget, at NordDanmarks EU-Kontor har guidet os igennem processerne – og den indsigt, vi har fået ved det, har sparet os virkelig meget tid. Hvis vi skulle forstå alt det, der bliver skrevet, så ville det tage 100 år inden vi kom videre, fortæller Claus Lie, opfinder og direktør i HeatCath.

OVERBLIK OVER FUNDINGMULIGHEDER

Startupvirksomheden Spktra ApS, der har til huse i Klarup i Nordjylland, arbejder med software og hyperspektrale kameraer til brug inden for sikkerhed og kvalitetskontrol i food- og non-food industrien. Virksomhedens kameraer kan via forskellige bølgelængder se forskel på materialer og fx opdage fragmenter af plastik, glas eller andre materialer, der kan forårsage skade på fødevarer eller forurene dem.

SPKTRA vil tilbyde deres kamera, software og lys som en integrationsmulighed til automation og robotvirksomheder, som har behov for automatisk visuel kvalitetskontrol. Spktra blev via AddSmart guidet af NordDanmarks EU-Kontor gennem junglen af fundingmuligheder, og det har haft stor betydning for, at virksomheden har kunnet fortsætte udviklingen af deres produkt.

– NordDanmarks EU-Kontor har hjulpet os med fondsansøgninger i forhold til, hvilken type funding man skal søge. Skal det være hard-funding? Skal det være soft-funding? Skal det være på et dansk niveau? Er der mulighed for, at det kan være på et europæisk niveau? Det har givet rigtig meget værdi, at NordDanmarks EU-Kontor allerede har den brede viden om, hvad der er af fundingmuligheder både i Danmark og også på EU-niveau, fortæller Christian Hansen, Økonomidirektør hos SPKTRA.

Se video med spktra her

Yderligere information:

Kontakt International Projektkonsulent Marisol S. Jensen via mje@ndeu.dk eller tlf. 6188 0060.

Fotobyline: HeatCath.