Nordjyske små- og mellemstore produktionsvirksomheder skal på teknologisk niveau med resten af landet

Image

Digitaliseringsgraden blandt nordjyske små- og mellemstore produktionsvirksomheder er lavere end i resten af landet. Det kan aflæses direkte på produktivitetsvæksten i branchen, som kun er på 1,8% i gennemsnit pr. år i perioden 2011-2021 mod 3,4% i landet som helhed.

PRESSEMEDDELELSE
30. januar 2023

Det basale niveau inden for digitalisering i nordjyske industri- og produktionsvirksomheder er et problem i forhold til vækst- og udviklingsmuligheder for virksomhederne, og for vækst i samfundet generelt. Det skal et nyt tiltag ændre på.

Til at sætte skub i udviklingen, har innovationshubben, AddSmart, modtaget 19,8 millioner kroner fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Midlerne skal styrke konkurrenceevnen hos virksomhederne ved at øge digitaliseringsgraden og dermed effektivisere produktionen, logistikken og den overordnede service til kunderne.

- Den teknologiske udvikling bevæger sig meget hurtigt, og små- og mellemstore virksomheder skal derfor lære nye teknologier og processer med stadig stigende frekvens. Det kan være svært at vurdere det økonomiske potentiale i en tilpasning eller investering i ny teknologi. Med AddSmart kan vi tilbyde virksomhederne adgang til eksperter, som de måske ikke selv har ansat, fortæller Lars Erik Jønsson, der er administrerende direktør i Erhvervshus Nordjylland.

Produktionsvirksomhederne får tilbudt skræddersyede ydelser, der er tilpasset deres nuværende teknologiske indsigt og kompetencer. På den måde afdækkes virksomhedens digitale behov, deres behov for kompetenceudvikling, finansieringsmuligheder samt innovation og netværk med andre produktionsvirksomheder.

Samarbejde og netværk ud over Danmarks grænser
Netværk med andre produktionsvirksomheder er en central del i AddSmart. Selv om hubben hører til i Nordjylland og er målrettet nordjyske virksomheder, er en af styrkerne for produktionsvirksomhederne, at de får mulighed for at netværke med lignende virksomheder – ikke kun i Danmark, men rundt om i hele Europa. Dermed kan virksomheder, der arbejder inden for samme branche og med samme typer af produkter udveksle erfaringer, udfordringer og løsninger, uanset geografisk placering.

AddSmart består af et konsortium mellem Aalborg Universitet, TECHCOLLEGE, UCN, Danmarks produktionsklyngen MADE, digitaliseringsklyngen DigitalLead, NordDanmarks EU-kontor, FORCE Technology og Erhvervshus Nordjylland (værtsorganisation).

Læs mere og tilmeld dig et AddSmart forløb her

Kontakt
Projektleder Johannes Størup, Erhvervshus Nordjylland, tlf. 20 91 98 71
International projektkonsulent Marisol S. Jensen, NordDanmarks EU-Kontor, tlf. 61 88 00 60

Fakta:
AddSmart arbejder for at udvikle nordjyske produktionsvirksomheder, og dermed effektivisere produktionen og logistikken. Det sker gennem vejledning og uddannelse af nordjyske små-og mellemstore virksomheder inden for digitale teknologier, kompetenceudvikling og netværk på tværs af Europa.

NordDanmarks EU-kontor skal, som deltager i projektet hjælpe med at sikre finansiering til nordjyske produktionsvirksomheders udviklingsprojekter, samt hjælpe tech-virksomheder med at opskalere og få deres teknologi ud i både private og offentlige virksomheder i EU.

Budget: 19,8 millioner kroner

Periode: Projektet løber over tre år fra 2023-2025

Projektet er støttet af EU-Kommissionen og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

MARISOL S. JENSEN
INTERNATIONAL PROJEKTKONSULENT

/marisolsjensen
+45 6188 0060
mje@ndeu.dk