Professionshøjskolen UCN er med hjælp fra NordDanmarks EU-Kontor blevet en del af Erasmus for Young Entrepreneurs programmet Columbus 10, som er et europæisk udvekslingsprogram for unge iværksættere. NordDanmarks EU-Kontor var bl.a. med til at så frøet omkring UCN’s deltagelse i konsortiet, som nu har givet danske iværksættere mulighed for at rejse ud i verden med deres virksomhed og få ny viden med hjem.
Aktiviteterne i Erasmus for Young Entrepreneurs programmet, som er støttet af EU, er fokuserede på transnational udveksling af viden og forretningsmuligheder, hvor nye iværksættere får mulighed for at tilbringe en periode på op til 6 måneder hos erfarne iværksættere i andre lande, der også deltager i programmet. I den forbindelse får de erfarne iværksættere også mulighed for at samarbejde med udenlandske partnere og få nye perspektiver på deres virksomhed.
LØBENDE SAMARBEJDE
NordDanmarks EU-Kontor har tidligere samarbejdet med UCN omkring organiseringen af flere forskellige events målrettet unge iværksættere og funding til unge virksomheder. Derudover har netværket gennem flere år understøttet UCN’s internationaliseringsambitioner om at øge EU-funding via deltagelse i projekter.
I forbindelse med et event i samarbejde med UCN’s innovationsafdeling og Innovation Centre Denmark i Israel, præsenterede Enterprise Europe Network konsulent Aija Konisevska Azadi fra NordDanmarks EU-kontor muligheden for, at UCN med fordel kunne blive en del af det kommende Erasmus for Young Entrepreneurs konsortie.
UCN så muligheden for at styrke deres arbejde med iværksættere og studerende med internationale forretningsideer og udfyldte en interessetilkendegivelse omkring deltagelse i konsortiet. Enterprise Europe Network hjalp med udfyldelse af partnersøgningsdokument, beskrivelse af deres kompetenceprofil og tilbød dem som partner til et allerede etableret konsortium.
Herefter blev partnersøgningen delt i Enterprise Europe Networks database, hvilket resulterede i 2 interessetilkendegivelser fra koordinatorer i Tyskland og Italien. Efterfølgende indgik UCN i et konsortiepartnerskab med italienske koordinatorer og 9 andre europæiske organisationer.
– Selve tanken bag Erasmus for Young Entrepreneurs er, at EU gerne vil fremme iværksætteri i Europa og gøre Europa til en større spiller, når det kommer til iværksætteri. Vi har et stærkt iværksættermiljø hos UCN og det vil vi gerne have at de studerende også får mulighed for at rejse ud til i Europa og få noget viden omkring deres område. Uanset om det er en ide eller en virksomhed, for det er jo en stor fleksibilitet, at du ikke behøver at have en veletableret virksomhed – du kan også have en ide og rejse ud med den, fortæller International konsulent fra UCN International, Mette Brink Jensen.
NEXT-STEP IVÆRKSÆTTERMILJØET
UCN har udviklet et iværksættermiljø for deres studerende, som kaldes Next-step. Her er målet at flere studerende får viden og færdigheder inden for innovation og entreprenørskab, så de kan starte deres egen virksomhed gennem deres studie. Mere end 1800 studerende har benyttet sig af Next Step programmet og mere end 100 virksomheder er blevet skabt som følge heraf.
Projektmidlerne i Erasmus for Young Entrepreneurs programmet skal være med til at udvide mulighederne for de unge iværksættere til at etablere betydningsfulde forretningsnetværk i udlandet og finde relevante samarbejdspartnere/mentorer i det tidlige stadie af deres forretning. På denne måde bliver programmet endnu en dimension til UCN’s Next Step Inkubationsmiljø.
– Vores innovationsmiljø på UCN har udviklet sig rigtig, rigtig meget over de seneste år. Vi har et super godt inkubationsmiljø, og at vi nu har mulighed for at lægge en international dimension ind på det på den her måde, det synes jeg er rigtig spændende. Det giver jo vores iværksættere muligheden for virkelig at komme ud og få nogle nye perspektiver ind på deres idé og deres spæde opstart af deres nye virksomhed. Og at de nu i højere grad får mulighed for det fordi, der er noget økonomi med, fortæller International fastholdelseskonsulent Tue Werner Mikkelsen fra UCN og fortsætter:
– På UCN vil vi rigtig gerne samarbejde med omverdenen og udvikle Nordjylland, og der er det her jo også en rigtig god platform til at bringe nye og andre perspektiver ind hos nogle af de etablerede iværksættervirksomheder, som vi har her i Nordjylland, ved at de kan få besøg af en ny iværksætter fra fx Italien eller Spanien. Jeg synes også, at det for UCN’s vedkommende er med til at bringe os endnu tættere på og være med til at gøre noget sammen med omverdenen, så vi udvikler de nordjyske aktører på det her felt, fortæller Tue Werner Mikkelsen.
Mette Brink Jensen og Jane Jacobsen arbejder begge på det Internationale kontor på UCN. De deltog også da alle brikkerne i forhold til ansøgningen til konsortiedeltagelsen skulle på plads. Jane Jacobsen, International konsulent hos UCN International, fortæller om samarbejdet med NordDanmarks EU-Kontor:
– Vi havde slet ikke kunnet komme igennem det her uden Aija, det kunne vi ikke. For vi havde simpelthen ikke indsigt nok i den her typeprojekt og at have hende på sidelinjen giver en tryghed, synes vi, fordi vi også har samarbejdet med Aija om andre ting og at hun simpelthen har det der kæmpe overblik. Når vi sidder med de mange sider, hvad vil det så sige, – selvom vi er Erasmus nørder, så er det bare en helt anden boldgade. Så det har været en kæmpe hjælp.
Mette Brink Jensen, International konsulent hos UCN International, uddyber samarbejdet:
– Det der har været rigtig givende i forhold til Aija og den rolle hun har haft, det er jo egentlig både i forhold til selve den her informerende del i forhold til, at der overhovedet er den her mulighed at søge og spotter at det kunne være interessant for UCN, som organisation, og at hun også var en sparringspartner i selve processen. Selvom vi har erfaring med Erasmus programmet, så er det bare rigtig rart at kunne benytte sig af de kompetencer og erfaring Aija har oparbejdet. Det er bare et super godt tilbud, som man kun kan sige kan anbefales, slutter International konsulent, Mette Brink Jensen fra UCN.
Fakta
Erasmus for Young Entrepreneurs sætter fokus på at skabe en ny generation af europæiske iværksættere (18-30år), hvor iværksætterne kan teste deres idé på et udenlandsk marked via et finansieret ophold i en virksomhed.
Læs mere om Erasmus for Young Entrepreneurs her
Du er velkommen til at kontakte NordDanmarks EU-Kontor, hvis du ønsker yderligere information omkring Erasmus for Young Entrepreneurs programmet. Kontakt Aija Konisevska Azadi på aka@ndeu.dk eller tlf. 5010 3852.
FORMÅL
Erasmus for Young Entrepreneurs sætter fokus på at skabe en ny generation af europæiske iværksættere (18-30år), hvor iværksætterne kan teste deres idé på et udenlandsk marked via et finansieret ophold i en virksomhed.
PROGRAM
Erasmus for Young Entrepreneurs – COLUMBUS10
BELØB
13,3 mill. kr. – heraf 1,7 mill. kr. til UCN
PROJEKTFORLØB
1. februar 2023-2027
PARTNERE
Italien, Portugal, Frankrig, Ungarn, Spanien, Slovenien, Grækenland, Litauen, Tyrkiet og Danmark.
NDEU’S BIDRAG
NordDanmarks EU-Kontor har givet sparring på udarbejdelsen af ansøgningen og hjulpet med at finde projektpartnere til konsortiet gennem Enterprise Europe Network.