Sternula fandt projektpartner i Sydkorea

Med hjælp fra NordDanmarks EU-Kontor er Sternula blevet projektpartner i Eurostars-projektet MACORSAT, hvor de i samarbejde med en sydkoreansk partner og den danske virksomhed Dacoma skal udvikle løsninger til at få data så effektivt som muligt fra skib til land og omvendt via AIS 2.0-teknologi. 

I MACORSAT projektet (Maritime Communication Using Data Reduction, Satellites, AIS2.0 and Terrestrial Systems) udvikles en løsning til fjernovervågning/kontrol af sensorsystemer ombord på maritime fartøjer ved hjælp af datareduktion og sikker forbindelse baseret på den nye maritime kommunikationsstandard VHF Data Exchange System (VDES), også kendt som “AIS2.0”. 

Sternula, som blev etableret i 2019, er verdens første kommercielle satellitoperatør, der udbyder en global maritim dataforbindelse via den nye AIS 2.0-teknologi. Sternula har udviklet en boks, som man kan have på sit skib, som er kompatibel med skibets VDES/AIS tranceiver og derfor ”snakker” satellitkommunikation. I starten af 2023 opsendte Sternula deres første satellit, der understøtter forskellige måder at sende data på fra et skib til kysten og omvendt.

Sternulas målsætning er 60 satellitter i 2030.

MARITIM SATELLITKOMMUNIKATION

Forløbet startede tilbage i 2022, hvor International virksomhedskonsulent hos EU-Kontoret, Michael Rafn, fik en henvendelse gennem Enterprise Europe Network fra en koreansk kollega. En koreansk virksomhed søgte partnere til et Eurostars projekt omkring maritim bredbåndskommunikation med lang dækning, og Michael henvendte sig herefter til den lokale satellitudvikler Sternula for at præsentere muligheden.

Sternula vurderede at projektet lå inden for deres forretnings- og ekspertiseområde, og Sternula var på daværende tidspunkt allerede i dialog med myndigheder og et par virksomheder i Korea.  

Godt hjulpet på vej af den koreanske Enterprise Europe Network repræsentant, Jewon Lee fra værtsorganisationen ED Research, lykkedes det at etablere en dialog og afholde det første virtuelle møde sammen med den koreanske klient, Mr. Heewook Kang fra HarborMax, i december 2022.

Det blev herefter besluttet, at Sternula skulle lede projektet, samt at Dacoma, en dansk virksomhed fra Svendborg, der fremstiller et avanceret skibsstabiliseringssystem, skulle være med i projektet og indsamle data fra arbejdsbåde, der sejler i farvande, hvor der er en blanding af forbindelsesmuligheder til rådighed.

Projektansøgningen blev indsendt i april 2023 med de tre partnere HarborMax, Sternula og Dacoma og konsortiet modtog positiv feedback i juni 2023 med et overordnet budget på 7 mio. kr. – heraf 1,9 mio. kr. til Sternula. Senere i forløbet kom også Nordic Data Group med i projektet.

Udvikling, integration og demonstration

I projektet har den koreanske partner HarborMax udviklet et 4G modem, som sidder på skibet, som sørger for kommunikationen med land via en kommunikationsantenne placeret på en mast på kysten. Hvis man sejler for langt fra kysten, så der ikke er kontakt til kystmasten (4G netværk), så er det satellitten, der overtager kommunikationen.

– Vi har stadig individuel udvikling tilbage, men herefter holder vi et integrationsevent, hvor vi begynder at integrere de forskellige udviklingssoftware med hinanden. Vi kobler vores udstyr sammen med Harbormax, og så har vi givet vores udstyr til Dacoma. Så skal de koble deres udstyr på vores og så skal vi på et tidspunkt koble dem alle sammen og teste funktionaliteten i softwaren – at det faktisk kan sende ting frem og tilbage inden for et simuleret miljø, fortæller projektleder Marika Jensen fra Sternula.

EN NETVÆRKSHUB UD I VERDEN

For Sternula har det haft stor betydning at stifte kendskab med Enterprise Europe Network og det store netværk, der ligger bag.

– Det at man har nogen, der faktisk allerede har et netværk, som kan hjælpe med at finde relevante matchende virksomheder eller projekter og komme med forslag, det gør jo, at man kan finde muligheder, som vi ikke havde fundet ellers. Hvad er chancen for, at vi havde taget til en maritim messe i Korea og havde mødt lige præcis HarborMax, og det lige var blevet til noget. Chancen er minimal for en dansk lille virksomhed, når man ikke har penge til at flyve ubegrænset, fortæller Marika Jensen og uddyber:

– Det er ligesom en forlænget arm ud i netværket, man kan lige pludselig forlænge sit netværk og når man så kommer til Korea, så spreder det sig derude – eller også så forlænger I armen til Italien næste gang, som så spreder sig i Italien. I skaber jo en netværkshub forskellige steder, som vi måske ikke havde nået ellers. Og det giver virkelig værdi, slutter Marika Jensen.

I øjeblikket arbejdes der på at videreføre samarbejdet, idet HarborMax har inviteret Sternula til at være med i et nyt projektsamarbejde.

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere på www.sternula.com

Yderligere information, kontakt:

International virksomhedskonsulent Michael Rafn på mra@ndeu.dk eller tlf. 5045 6900.

Fotobyline: Sternula.