Med enzym fra iskold fjord kan vi vaske tøj i koldt vand

Tit er det nødvendigt med et økonomisk skub, for at nye opdagelser finder vej til markedet. Det gælder også i forhold til et enzym, som er blevet fundet i den iskolde Ikka-fjord i Sydvestgrønland, og som kan gøre det muligt at vaske tøj i vand, der kommer direkte fra hanen. NordDanmarks EU-kontor, som også hjælper Grønlandske virksomheder, har bistået virksomheden Coldzymes med at opnå EU-støtte til at afklare, om der er et marked for enzymet, som har store potentialer i forhold til energibesparelser.

Historien bag dette er følgende:

Unikke mineralsøjler søjler gemte på hemmeligheder

Da geologer opdagede nogle usædvanlige mineralsøjler på bunden af den smukke Ikka-fjord i Sydvestgrønland i 1960’erne, var de begejstrede. Aldrig havde man set søjlestrukturer af mineralet ikait noget sted i verden før. Og da biologerne senere kom til, blev begejstringen ikke mindre. For inde i de mineralske søjlers hulrum levede et vivar af hidtil ukendte bakterier. Hvordan kunne bakterier leve i det iskolde vand og inde i søjlerne, hvor kildevand, som stiger op fra fjordbunden, har gjort miljøet ekstremt basisk med en pH-værdi på over 10? En af hemmelighederne skulle vise sig at være de enzymer, som bakterierne udskiller til at nedbryde fødekilder i deres miljø.

Fremtidens vaskepulver kan vaske ved 5 grader

Nogle af disse enzymer er blevet omdrejningspunktet for den grønlandske virksomhed Coldzymes ApS. For studierne af Ikka-fjordens søjler er ikke kun af akademisk interesse. Enzymerne kan nemlig hjælpe os med at udføre en række processer ved lavere temperatur end ellers, fx at vaske tøj i koldt vand direkte fra hanen og derved spare på energien. Et af enzymerne, der netop kan anvendes i vaskepulver, fungerer særdeles godt i koldt vand og i et basisk miljø, hvilket er vigtigt, fordi sæben skaber et basisk miljø. Enzymet kan klippe molekyler af stivelse over ved lave temperaturer og høj pH – og sammen med en række andre kuldeaktive vaskepulverenzymer er det netop det, der skal til for at opløse snavs i en kold vaskeproces.

“Vi tror på, at dette enzym vil komme til at indgå i en del af fremtidens vaskepulvere. Med enzymet kan man bruge vand direkte fra hanen uden at varme det op. Her kan man spare rigtig mange ressourcer. I Asien er de allerede begyndt at producere vaskemaskiner, som vasker ved helt lave temperaturer. Japan og Korea er meget langt fremme her”, fortæller Mariane Schmidt Thøgersen, biolog og medstifter af Coldzymes.

Andre virksomheder fremstiller enzymer til vaskepulvere, så de kan vaske ved lave temperaturer. Men ikke ved så lave grader, som tilfældet er for enzymet fra Ikka-fjorden. Typisk ligger grænsen ved 15-20 grader, hvilket betyder, at vandet alligevel skal varmes op. Mariane Schmidt Thøgersen ser på den baggrund Coldzymes’ løsning som 3. generation inden for enzym-berigede vaskemidler.

EU-støtte skal afklare potentialet

Nu skal det vise sig, om der er et marked for Coldzymes’ kuldeaktive enzym. Hvem er interesseret i at anvende det? En foranalyse skal konceptudvikle og afklare idéens kommercielle og tekniske potentiale, og til det formål har Coldzymes modtaget 50.000 Euro fra EU’s program SME instrument. NordDanmarks EU-kontor har givet uddybende sparring og input til Coldzymes’ ansøgning i tæt samarbejde med konsulenthuset Ernst & Young, som har skrevet ansøgningen sammen med Coldzymes.

“Hjælpen fra EU-kontoret har været guld værd. De har været super-skarpe på, hvad der var nødvendigt at få med i en ansøgning og har ageret coach for os”, fortæller Mariane.