Nordjylland på besøg i idéernes centrum

Sundhedskoordinationsudvalget

Tobaksforebyggelse, mental sundhed og et sammenhængende patientforløb. Sådan lød de tre store indsatser, da Sundhedskoordinationsudvalget i Region Nordjylland satte sidste punktum i Sundhedsaftalen for 2019. Næste skridt
var en inspirationstur til udlandet.

Med et stærkt netværk i Bruxelles var NordDanmarks EU-Kontor den oplagte rejsearrangør, da den nye sundhedsforskning skulle på programmet. “Af forvaltningen blev vi foreslået Island og Norge, men NordDanmarks EU-Kontor kom med idéer til, hvad vi kunne se i Bruxelles. Her kunne vi se og lære mest,” fortæller formand for Sundhedskoordinationsudvalget Lis Mancini. Og det er der en god grund til, forklarer EU-konsulent Xenia Lauritsen: “Bruxelles er Europas centrum. Hvis man skal se, hvad der rører sig, så er det stedet.”

Inspiration til fremtiden

I december 2019 drog udvalget af sted. Et tætpakket program blev leveret af NordDanmarks EU-Kontor. “På universitetshospitalet hørte vi om, hvordan man i Belgien arbejder med sammenhængende patientforløb. Samme dag besøgte vi et oplevelsescenter, der viste, hvordan kunstig intelligens og 3D-print kan blive en del af fremtidens sundhedssystem. Og det var bare en brøkdel af det, vi oplevede. Vi kom virkelig vidt omkring,” beretter Lis Mancini.

En partner er guld værd

At have NordDanmarks EU-Kontor med på sidelinjen var essentielt for udvalget. “De kender området og gav os indblik i, hvordan det er at arbejde i EU. Det var guld værd,” fortæller Lis Mancini. Ifølge Xenia Lauritsen kan en studietur som denne være med til, at man får øjnene op for andre muligheder. “Det er lidt som ringe i vandet. Det kan sprede nye idéer,” uddyber Xenia Lauritsen.

Lis Mancini og resten af udvalget er også spændte på, hvad fremtiden bringer. “Turen er stadig ved at bundfælde sig. Når vi mødes igen, skal vi evaluere. Men jeg kan allerede sige, at vi kom hjem med en fornemmelse af, at herhjemme i Danmark gør vi det egentlig ikke så tosset,” afslutter Lis Mancini.

Image

“De kender området og gav os indblik i, hvordan det er at arbejde i EU. Det var guld værd.”

- Lis Mancini, Sundhedskoordinationsudvalget