Udvikling af digitale sundhedskompetencer i sundhedsvæsenet

Image

Med sparring fra NordDanmarks EU-Kontor, ansøgte Professionshøjskolen UCN og Innovationsklinikken om et Interreg Østersø-projekt, der skal udvikle digitale sundhedskompetencer for de sundhedsprofessionelle og i sundhedsvæsenet generelt, til særlig gavn for borgergrupper, som ellers risikerer at blive ’tabt’ i takt med den digitale transformation af sundhedssystemet. Projektet blev godkendt med et budget på 1,31 mio. kr. til Innovationsklinikken og 2,6 mio. kr. til UCN.

Aldrende befolkninger øger presset på sundhedssystemerne i Østersøregionen, og her kan øget brug af digitale platforme være en del af løsningen. EU støtter dette strategisk og har opsat et mål om, at alle EU’s borgere i 2030 skal have adgang til egne elektroniske sundhedsdata.

Professionshøjskolen UCN har tidligere deltaget i Horizon Europe projektet IDEAHL, som skulle udvikle en strategi og politikker for, hvordan man skal arbejde med digitale sundhedskompetencer.

Da projektet var afsluttet, blev det besluttet i konsortiet, at man gerne ville arbejde videre med at få tingene i projektet ud at leve i praksis. I den forbindelse kontaktede UCN NordDanmarks EU-Kontor og sparrede med Aija Konisevska Azadi omkring mulighederne.

- Noget af det Aija har gjort os opmærksom på er det strategiske. Hun har givet sparring i forhold til, at nu er IDEAHL afsluttet og vi vil gerne arbejde videre med den viden vi har opnået, og hvordan vi tænker det ind strategisk i forhold til de virkemidler, som EU har? Hvad er der af muligheder, der kan være interessant at søge? fortæller Anna Diop-Christensen, Videnskabelig Forsker hos UCN.

Det blev herefter besluttet, at UCN i samarbejde med nogle af partnerne fra det tidligere konsortium, skulle indsende en Interreg Østersø ansøgning med henblik på udvikling af de digitale sundhedsfærdigheder hos sundhedspersonale. Idéen bag er således, at sundhedspersonalet er bindeled i forhold til at kunne hjælpe særligt svagere borgere og patientgrupper, med at omstille sig til det digitale sundhedsvæsen.

DEAHL BALTIC-projektet vil reducere uligheder inden for adgang til sundhedsydelser og sundhed generelt til gavn for særligt sårbare målgrupper som f.eks. kræftpatienter, psykisk sårbare, flygtninge/migranter, ældre mennesker og borgere i fjerntliggende områder.

Danmark, Sverige og Finland er med i projektet som lande, der repræsenterer modne sundhedssystemer med hensyn til digitale sundhedskompetencer – dvs. evnen til at søge, finde, forstå og bruge elektroniske sundhedsoplysninger og anvende viden til at løse et sundhedsproblem, mens Polen, Letland og Tyskland repræsenterer mindre udviklede systemer.

FANDT SAMARBEJDSPARTNERE I LETLAND
NordDanmarks EU-Kontor hjalp UCN med at finde en samarbejdspartner i Letland via Enterprise Europe Networks online database, hvor der blev oprettet en partnersøgning. Via netværkets partnere i Letland lykkedes det at lave en aftale med et lettisk hospital, og efterfølgende en regional offentlig myndighed i Letland.

Derudover har EU-Kontoret understøttet UCN med gennemlæsning og givet feedback på arbejdspakker og programregler.

- Vi har hele tiden sparret rigtig meget med Aija. Sparring i selve skriveprocessen har været ekstremt betydningsfuldt, fordi noget af det, der kan være svært, er at knække koden for at kunne skrive det rigtige sprog i vores ansøgninger og målrette det til de folk, som skal læse det. Man kan godt tænke, hold da op, hvor er det mange gange, jeg skal skrive det samme, men det skal man jo, ikke? I fortolkningsprocessen har Aija været en kæmpe hjælp, fortæller Charlotte Brun Thorup, forskningsleder på radiografuddannelsen, hos UCN.

Efter indsendelsen af ansøgningen modtog UCN en række anbefalinger i forhold til ændringer i ansøgningen, hvor NordDanmarks EU-Kontor ligeledes har bidraget med sparring og feedback.

Formål:
Udvikling af digitale sundhedskompetencer for de sundhedsprofessionelle og i sundhedsvæsenet generelt, til særlig gavn for borgergrupper, som ellers risikerer at blive ’tabt’ i takt med den digitale transformation af sundhedssystemet.

Program:
Interreg Baltic Sea Region

Beløb:
2,6 mio. kr. til UCN og 1,31 mio. kr. til Innovationsklinikken.

Projektforløb:
Marts 2025 – Februar 2028

Partnere:
UCN og Innovationsklinikken, samt 11 andre partnere fra Tyskland, Letland, Sverige, Finland og Polen. Aalborg Kommune er associeret partner.

NDEU’s bidrag:
NordDanmarks EU-Kontor har hjulpet med partnersøgning og gennem Enterprise Europe Network i Letland fundet et hospital og en regional offentlig myndighed til projektet, gennemlæst og givet feedback på arbejdspakker og programregler, samt understøttet UCN med at beskrive relevansen i ansøgningen.

Aija Konisevska Azadi
Senior Projektleder

 /aijakonisevska
 +45 5010 3852
 aka@ndeu.dk