Online mikrokurser med fokus på kunstig intelligens

Image

Radiography4future er Professionshøjskolen UCN’s nye 3-årige Erasmus+ projekt, der skal udvikle et pensum for undervisning i AI inden for radiograffaget der skal udbydes som online mikrokurser (micro-credentials) i samarbejde med HVL i Bergen, Norge, TYKS & TurkuUAS, Turku, Finland og SECGA i Santiago de Compostela, Spanien. NordDanmarks EU-Kontor har vejledt under hele ansøgningsprocessen og ansøgningen blev godkendt med et budget på 840.000 kr. til UCN.

Der kommer flere ældre og færre “varme hænder” i EU, hvilket betyder en øget arbejdsmængde i sundhedssektoren, og der er stor efterspørgsel på billeder til at understøtte diagnosticering, behandling og overvågning af sygdomme. AI kan spille en vigtig rolle inden for radiografi-området og der er behov for, at studerende og færdiguddannede radiografer får en sammenlignelig viden omkring anvendelse af kunstig intelligens på tværs af EU.

Målet med Radiography4Future er derfor at udvikle online mikro-kurser om kunstig intelligens inden for radiografi, som skal udbydes i hele EU.

EU-KONTORET FANDT PARTNER TIL PROJEKTET
- Det er svært at sparke forskningsprojekter ind i radiografien, fordi det er et mindre fag. Der er så mange andre faggrupper omkring radiograferne, at når vi søger midler til forskningsprojekter alle de traditionelle steder sundhedsprofessionelle plejer at søge, så får vi tit afslag. Det er et lille fagområde, hvorfor det bare er svært at skaffe midler, fortæller Charlotte Brun Thorup, Docent og forskningsleder på radiografuddannelsen, hos UCN.

UCN så en mulighed i at søge et Erasmus+ projekt og havde allerede nogle tanker i forhold til projektpartnere. Herefter kontaktede UCN NordDanmarks EU-Kontor for at få sparring i forhold til projektet og Aija Konisevska Azadi hjalp med at lave en partnersøgning i Enterprise Europe Network’s online database, da nogle af de oprindelige tiltænkte projektpartnere faldt fra.

Med hjælp fra netværket lykkedes det at finde en norsk partner til projektet.

Udover partnersøgningen har NordDanmarks EU-Kontor været med i arbejdet helt fra starten omkring udarbejdelse af budgetforslag og løbende givet feedback på ansøgningen, mm.

Charlotte Brun Thorup, Docent og forskningsleder på radiografuddannelsen, hos UCN, fortæller om samarbejdet med NordDanmarks EU-Kontor:

- Vi fik faktisk rigtig meget hjælp. Min erfaring er protokoller til traditionelle forskningsprojekter, så jeg ved jo godt hvordan jeg skal skære den kage, men det er jo noget andet at lave en EU-ansøgning, fortæller Charlotte Brun Thorup.

I evalueringen fik projektet 83 point og det krævede 86 point for at være garanteret midlerne. Herefter var NordDanmarks EU-Kontor med i arbejdet omkring en indsigelse:

- I forbindelse med vores svar, der var Aija også god til at pege på hvad man skal gøre eller, hvordan man skal skrive en indsigelse. De svar, der taler direkte ind i den måde, man formulerer sig på i EU-projekter, det var virkelig en stor hjælp. Og hjælp med at gennemskue, hvad der reelt er det største problem i ens ansøgning, slutter Charlotte Brun Thorup.

Mikrokurserne vil bidrage til at understøtte livslang læring og give radiografstuderende og radiografer mulighed for at tilegne sig og vedligeholde færdigheder og tilpasse sig nyeste viden om AI. De generiske mikrokurser om AI kan også udvides til andre uddannelsesområder end radiografi.

FORMÅL
Erasmus+ projekt, der skal udvikle et pensum om AI indenfor radiografien i form af online mikrokurser (micro-credentials).

PROGRAM
Erasmus+

BELØB
840.000 kr.

PROJEKTFORLØB
December 2024 – December 2027

PARTNERE
UCN og 4 andre partnere fra Norge, Finland og Spanien.

VORES BIDRAG
Vejledt under hele ansøgningsprocessen ifm. udarbejdelse af budgetforslag og arbejdsplan, deltagelse i partnermøder ifm. udvikling af projektets omfang og budgetgodkendelse hos økonomiafdelingen på UCN, fundet og valideret samarbejdspartnere, feedback på ansøgningen, samt støttet opbygningen af kompetencer til en nyansat fundraiser hos UCN.

Aija Konisevska Azadi
Senior Projektleder

 /aijakonisevska
 +45 5010 3852
 aka@ndeu.dk