Fra strategi “Europes Choice” – til konkurrenceevne handling

Image

I juli 2024 fremlagde Ursula V.D. Leyen strategien for den nye Kommission i hendes tale til Parlamentet med titlen– ’Europes Choice’. Denne blev yderligere skærpet af Mario Draghis rapport ”The future of Europe” i september 2024. Her tegnes et Europa, der i højere grad skal være konkurrencedygtig i forhold til specielt USA og Kina, og som skal være modstandsdygtig med hensyn til ressourcer og sikkerhed og fortsat bevæge sig mod CO2 neutralitet og at blive selvforsynende på energi.

Kommissionen lægger fortsat op til at arbejde med en overordnet strategi, med en Twin transition. Men hvor det i indeværende strategi 2019-2024, er Grøn omstilling og Digitalisering, der udgør de to hovedoverskrifter, der er tværgående i alle strategiområder for Kommissionen, er det i 2024-2029 strategien ”Konkurrenceevne og modstandsdygtighed”, der bliver det tværgående indhold. Der er ingen tvivl om, at sikkerhed og forsvar fylder mere og mere. Dog betyder det ikke, at den grønne omstilling er parkeret. Den grønne omstilling er fortsat en meget væsentlig parameter i at opnå en højere konkurrenceevne og energi selvforsyning, ligesom der fortsat ses ind i at arbejde for at modvirke de mange klimaforandringer, der opleves lige nu. En udvidelse med 9 lande er fortsat på dagsordenen, men står i skyggen af den geopolitiske situation, der tegner sig her i starten af 2025.

Den overordnede handlingsplan for strategien kom i januar 2025 i form af Konkurrenceevne kompasset. Her udpensles 46 strategier, handlingsplaner, lovgivningsforslag og katalysatorer, som Kommissionen skal levere i 2025-26, og er en forlængelse af de opgaver, de enkelte Kommissærer modtog ved deres indsættelse. Foruden de overordnede linjer, er der fokus på en generel forenkling af EU-lovgivningen – I særdeleshed for små og mellemstore virksomheder, at styrke det indre marked, sikre finansiering til iværksætteri og opskalering af virksomheder, samt at forbedre såvel niveauet som tilførslen af færdigheder og jobs i EU.

På baggrund af den nye strategi og for at understøtte norddanske interesser bedst muligt, vil NordDanmarks EU-Kontor i særdeleshed fokusere på følgende områder:

- ”Clean Industrial Deal” - Aftalen om Ren industri er en omfattende vækststrategi, der har til formål at sætte retningen for omstillingen af industrien i Europa. Strategien er vigtig for Norddanmark, fordi den adresserer tre nuværende samfundsudfordringer: klimakrisen, EU’s faldende konkurrenceevne og økonomisk modstandsdygtighed. Der er derudover et særligt fokus på brint og CCUS, som er nordjyske styrkepositioner.

- ”Union of Skills” - Færdighedsunion strategien lancerer en ambitiøs strategi, som skal bidrage til at løfte færdighedsniveauet hos den europæiske arbejdsstyrke. I strategien annonceres tiltag, som skal løfte den grundlæggende uddannelse, udbrede efteruddannelse, gøre det lettere at cirkulere arbejdskraft internt i EU og tiltrække talenter fra tredjelande.

- Strategierne for et fremtidigt Europæisk forsvar og Space. Der satses fortsat på NATO som en samarbejdspartner og støtte, men EU kan til forskel fra NATO lave politikudvikling. Der afsættes flere midler til udvikling af militæret og forskning i forsvar. Der lægges op til et fælles europæisk beredskab, en ensretning af og fælles europæiske indkøb, udvikling af dual-use teknologi, samt mere fokus på offentlige-private samarbejder.

- Fælles europæisk lovgivning på sundhedsområdet skal sikre adgang og anvendelse af sundhedsdata på EU-niveau gennem European Health Data Space. Herudover lægges der op til flere midler til sikring af kritiske lægemidler og øget forskning i og implementering af AI i sundhedssektoren. Med ophæng i strategien om modstandsdygtighed er der ligeledes stort fokus på at sikre, at EU ikke længere vil være afhængige af andre lande ift. adgang til kritisk medicin og ingredienser til disse.

- ”Savings and Investment Union” - En Europæisk opsparings- og investeringsunion, der skal sikre væsentlig øget adgang til finansiering, der er konkurrencedygtigt ift. de muligheder, i særdeleshed, virksomheder har og får tilbudt i USA og Kina. Det forventes desuden, at alle programmer, der er tilgængelige for virksomheder samles under ”the European Competitiveness Fund”, der skal gøre EU-systemet både mere overskueligt og tilgængeligt for europæiske virksomheder.

Kommissionen understøtter desuden fortsat behovet for en opskalering af demokratiske værdier og styrkelse af vores samfunds- og sociale model. Vores livskvalitet og leveringskæder i form af fødevarer, vand og natur er en væsentlig parameter for EU. Der arbejdes såvel med en udvidelse af EU til yderligere 9 lande, som, hvis alle kommer med, vil øge indbyggertallet med 50% og lægge en væsentlig del til arealet som en sikring af de forsyningskæder, der allerede eksisterer inden for EU.

EU-kontoret følger udviklingen af alle disse områder tæt og udgiver løbende korte notater, der beskriver de forskellige nye strategier, handlingsplaner, og lovgivning efterhånden som de udkommer og forholder os til, hvilken betydning hver af disse områder har for Norddanmark og vores rolle i EU. Alle notaterne kan f indes på vores hjemmeside under EU prioriteringer og lov.

Overgangsfase for EU's budget (Multiannual Financial Framework, MFF)
I EU arbejdes der med 7-årige budgetter og i 2027 kommer der et nyt rammebudget for EU. Det virker som langt ude i fremtiden, men fylder lige nu meget i diskussionen i Bruxelles, bl.a. fordi det betyder, at finansieringsmulighederne i 2026 er mindre end normalt, da det skal sikres, at pengene for indeværende budgetperiode er brugt inden udløbet af perioden. Vi ser også lige nu, at de nye strategier begynder at blive synlige i de programmer, der bliver udmøntet og der er derfor generelt behov for en tættere dialog og skarpere prioritering for de organisationer, der ønsker at søge funding og finansiering fra EU i 2025-26, da der er højere konkurrence om færre midler i en overgangsfase.

Det danske EU-formandsskab
Fra 1. juli 2025 har Danmark formandskabet for EU. Der køres parallelløb mellem det nuværende formandskab (Polen) og det efterfølgende (Danmark), for at sikre kontinuiteten. Opgaverne under formandskabet er givet på forhånd, og det er derfor vigtigt at sikre, at alle faktorer er på plads, inden overtagelsen.

De tre primære emner under det danske formandskab er ”Et stærkt og sikkert Europa”, ”Et velhavende og konkurrencedygtigt Europa” og ”Et frit og demokratisk Europa.” Emner, der alle spiller sammen med Kommissionens strategier. En af de primære opgaver i denne forbindelse bliver budgetforhandlingerne til det kommende 7 års budget.

Kommissionen finansierer i forbindelse med formandskabet en lang række aktiviteter, og der vil derfor være en markant større mængde EU-konferencer i Danmark, om strategiske vigtige emner for Europas fremtid - mange af disse er åbne for deltagelse. Derudover afholdes der en lang række ministermøder i Danmark.

For en liste over aktiviteter i forbindelse med formandskabet kan du besøge vores side her, der løbende bliver opdateret.

JENS CHRISTIAN WINTHER
KONTORCHEF

 /jenschristianwinther
 +45 6188 0016
jcw@ndeu.dk