
I regi af EU-programmet Erasmus+ har NordDanmarks EU-Kontor i 2024 hjulpet bl.a. FGU Nordvest og FGU Himmerland med at søge midler til at sende lærere og elever på ophold i udlandet for at søge inspiration og få nye kompetencer med hjem. Sidste år havde ingen af de nordjyske FGU’er en akkreditering, men pga. en målrettet indsats fra EU-kontorets side er to ud af fire skoler nu i gang med internationale aktiviteter.
NordDanmarks EU-Kontor arbejder aktivt for at understøtte og hjælpe regionale uddannelsesinstitutioner med at forstå og udnytte de muligheder, der ligger i EU-samarbejdet, herunder også mulighederne i Erasmus+-programmet.
Erasmus+ er EU’s program for uddannelse, ungdom og idræt. Via programmet kan der søges tilskud til internationale samarbejdsprojekter og ophold i udlandet, f.eks. uddannelses- og praktikophold for elever og studerende, ungdomsudvekslinger og kompetenceudvikling af ansatte og frivillige på uddannelses-, ungdoms- og idrætsområdet.
Via programmet kan organisationer, skoler og kommuner ansøge om en akkreditering, som er en forhåndsgodkendelse, der sikrer at ansatte, studerende og frivillige kan ansøge om midler til aktiviteter med udenlandske samarbejdspartnere. Forhåndsgodkendelsen gør at organisationen hvert år kan anmode om tilskud via en forenklet ansøgningsprocedure.
NORDJYLLAND MANGLEDE PÅ KORTET
I april 2024 faciliterede NordDanmarks EU-Kontor et møde med Uddannelses – og Forskningsstyrelsen vedrørende akkrediteringer for VET-områder (erhvervsuddannelse) med særligt fokus på FGU’erne, en forberedende grunduddannelse for unge op til 25 år. Det viste sig, at Region Nordjylland var den eneste region, hvor ingen FGU’er arbejdede med internationalisering og havde en Erasmus+-akkreditering.
Det blev herefter et strategisk fokusområde for EU-Kontoret, at de regionale FGU’er var orienteret om mulighederne ved at arbejde med internationalisering igennem en Erasmus+-akkreditering, og der blev sammen med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen taget kontakt til de fire FGU-organisationer, der ligger i Nordjylland.
Både FGU Himmerland (Mariagerfjord, Vesthimmerland og Rebild Kommune) og FGU Nordvest (Jammerbugt, Morsø og Thisted Kommune) var interesserede, og det lykkedes dem begge at blive Erasmus+-akkrediteret. FGU Himmerland i et konsortium samarbejde med fire andre danske FGU-institutioner.
EU-KONTORET SPILLEDE EN VIGTIG ROLLE
Henvendelsen fra NordDanmarks EU-Kontor fik FGU Himmerland til igen at sætte fokus på Erasmus+ og muligheden for at søge om en akkreditering.
- Da vi modtog jeres henvendelse om at invitere FGU-skolerne ind i Erasmus+-arbejdet, blev vores opmærksomhed igen rettet mod de internationale muligheder. I opstarten af FGU har der været mange andre ting, vi skulle have fokus på, men nu er tiden rigtig – og det har været en stor hjælp, at vi har kunnet trække på EU-Kontorets viden og netværk. Særligt i begyndelsen, hvor vi stadig er nye i arbejdet med at skabe samarbejder uden for Danmark, er det en stor tryghed at blive understøttet af jer. Det betyder meget, at de forløb, vores elever kommer ud til, er velorganiserede og meningsfulde – ellers risikerer man, at gode intentioner drukner i dårlige erfaringer.
Det fortæller Christina Møller Jensen, skole- og projektleder på FGU Himmerland, og fortsætter:
– Vi ser Erasmus+-akkrediteringen som en del af vores skoletilbud, hvor vores elever skal opleve, at de har lige så gode muligheder som unge på andre ungdomsuddannelser. De skal også have chancen for at blive en del af et europæisk fællesskab – med alt hvad det indebærer af kulturoplevelser, personlige erfaringer og nye perspektiver. Samtidig handler det om at give vores unge nogle gode oplevelser, noget at skrive på CV’et, og ikke mindst erfaringer med at komme ud i praktik – både fagligt og socialt. Det giver dem mulighed for at afprøve sig selv i nye rammer og blive en del af både større og anderledes fællesskaber, end de måske er vant til.
STØRRE KULTURFORSTÅELSE
Hos FGU Nordvest ser man også mange muligheder i forbindelse med akkrediteringen.
- Akkrediteringen betyder, at vi nu er sikre på at kunne give en mulighed til de her unge mennesker i forhold til at kunne åbne deres verdensbillede og give dem en større kulturforståelse og forståelse for tingene, der sker omkring dem – også de ting, der sker længere ude end deres eget lille perspektiv fortæller Projektkoordinator Trine Krogholm fra FGU Nordvest og fortsætter:
- Jo mere vi kan give den enkelte med i bagagen og ruste den enkelte i forhold til, hvad de kommer ud og møder ude i virksomheder eller ude på en uddannelse, jo bedre rustet er de til, at det bliver en succes og at de ikke falder fra, fordi nu har de fået meget mere med sig, fået meget mere erfaring, fået meget mere nysgerrighed og motivation for at lære noget eller gøre noget nyt. Og turde gøre noget andet også.
Akkrediteringen blev endeligt godkendt i januar 2025 og nu arbejdes der på partnersøgninger i forhold til at finde udvekslingsskoler.
- Vi er rigtig glade for hjælpen i forhold til partnersøgningen fra NordDanmarks EU-Kontor. Det har været med til at åbne op for et større perspektiv på, hvor det er, vi kan søge nogle partnere henne end det at sidde og søge det lidt tilfældigt selv. Det hjælper helt klart med at åbne nogle døre.
NordDanmarks EU-Kontor har hjulpet begge FGU’er med partnersøgninger bl.a. i regi af Enterprise Europe Network og netværk i Bruxelles.
De internationale aktiviteter i forbindelse med akkrediteringen kan starte fra den 1. juni 2025 og gælder 15. måneder frem.
FAKTA
Der er udført aktiviteter for 7,2 mio. kr. i 2024 på de akkrediteringer, EU-kontoret har været involveret i.
Disse tæller bl.a. Aalborg Handelsskole, Aalborg Kommune, EUC Nord, EUC Nordvest, Frederikshavns Gymnasium, Nørresundby Gymnasium, Vesthimmerlands Kommune og Sofiendalskolen.

Aija Konisevska Azadi
Senior Projektleder