
NordDanmarks EU-Kontor er koordinator i SEAGLOW-projektet, som i løbet af fire år vil demonstrere effekten og potentialet af forskellige løsninger til at mindske forbruget af fossile brændstoffer og udledningen af drivhusgasser på fire små fiskerbåde i Nord- og Østersøområdet. Et konsortium bestående af 16 partnere i otte lande på tværs af EU, Norge og Thailand deltager i projektet, som er finansieret af den Europæiske Union.
Renere energikilder er en topprioritet på den europæiske dagsorden med et mål om at være et CO2-neutralt Europa i 2050.
Små fiskerbåde, som udgør en betydelig del af den europæiske fiskerflåde, har høje driftsomkostninger og miljøpåvirkninger på grund af brændstofafhængighed. SEAGLOW-projektet har til formål at reducere CO2-aftrykket fra småskala-fiskeri i Østersøen og Nordsøen. Projektets ambition er at vise, at den rette kombination af teknologier kan være en gamechanger for at sikre en omkostningseffektiv reduktion af brændstofforbruget.
Ved at fokusere på disse både sigter SEAGLOW mod at reducere CO2 -udledning og brændstofforbrug, hvilket bidrager direkte til EU's Green Deal-mål og samtidig hjælper mindre fiskerbåde med at forblive økonomisk levedygtige, samtidig med at de reducerer deres miljøpåvirkning.
TEST AF LØSNINGER
SEAGLOW undersøger flere bæredygtige teknologier og indsamler data fra 4 fartøjer i hhv. Danmark (båden Ester i Hanstholm), Estland, Norge og Sverige for at måle effekten af forskellige løsninger over tid. Her testes bl.a. forskellige motorer - f.eks. en variant med kombineret el- og metanoldreven motor. Derudover undersøges også kombinationer af teknologier; bl.a. behandling af skrog med special miljøvenlig overfladebehandling, der forhindrer algebegroning, reducerer luftmodstanden og forbedrer motorens ydeevne, og brug af billige permanente sensorer til at påvirke sejladsadfærden, fordi fiskeren i realtime kan se, hvad det koster at “trykke lidt ekstra på speederen.”
Forskere og fiskere vil udføre tests under virkelige forhold i mindst to fiskesæsoner, hvilket sjældent er set før på grund af opgavens kompleksitet.
- Vi er meget begejstrede for dette ambitiøse projekt. Det er en unik mulighed for at teste og demonstrere nogle af de tilgængelige grønne omstillingsløsninger på markedet og fremvise effekten af disse på rigtige, aktive fiskerbåde i Østersøen og Nordsøen. Seaglow har fået meget høje evalueringer fra Europa-Kommissionen og omfatter et konsortium med stor, politisk rækkevidde, hvilket giver optimale betingelser for at kunne give feedback om, hvad der fungerer i praksis, hvilke udfordringer fiskerne oplever, når de engagerer sig i den grønne omstilling, og hvad der skal ændres eller tilpasses i fremtidige reguleringer og finansieringsprogrammer, fortæller Hanne Bregendahl Pihl, Direktør hos NordDanmarks EU-Kontor.
DET RIGTIGE TEAM TIL OPGAVEN
Projektet er blevet til i tæt samarbejde mellem NordDanmarks EU-Kontor, Teknologisk Institut, Food and BiovCluster Danmark og Enterprise Europe Network, der tilsammen har sikret et team af førende forskere inden for marin og bæredygtig energi, virksomheder med speciale i sensorer, data og overfladebehandling af fiskerbåde, fiskeriforeninger og politiske eksperter. Sammen sikrer de, at disse teknologiske fremskridt er i overensstemmelse med de små fiskeres behov og samtidigt støtter EU's bæredygtighedsmål.
Fiskere kan deltage i SEAGLOW's showcases, der afholdes i bl.a. Sverige, hvor de kan komme og se og teste de nye teknologier i virkeligheden og se, hvordan de kan drage fordel af, at implementere dem på deres egne både.
Gennem workshops med fiskere, relevante interessegrupper og politikere giver SEAGLOW også fiskerne mulighed for at bidrage til de rapporter, der skal afleveres til EU-Kommissionen, og som har til formål at rådgive og påvirke fremtidig bæredygtig EU-praksis og -politik inden for fiskeindustrien.
Takket være Seaglow-projektet vil den sektoren for mindre fiskerbåde tage betydelige skridt fremad med hensyn til at overvinde de lovgivningsmæssige og tekniske udfordringer ved at skifte til renere energikilder og reducere afhængigheden af fossile brændstoffer.
FORMÅL
Projektet bidrager til grøn omstilling i den maritime industri med det formål at bane vejen for innovative teknologier, der kan minimere bådenes miljøpåvirkning.
PROGRAM
Horizon Europe
BELØB
34 mio. kr. heraf 5,6 mio. kr. til Nordjylland
PROJEKTFORLØB
Maj 2024 – April 2028
PARTNERE
16 partnere fra 8 lande på tværs af EU, Norge og Thailand. Fra Nordjylland deltager Hanstholm Fiskeriforening og fisker Allan Vestergaard med båden Ester fra Hanstholm i projektet.
VORES BIDRAG
NordDanmarks EU-Kontor er koordinator på projektet og sikrer fremdriften af projektet og dettes resultater kommunikeres til alle relevante instanser.

Hanne Bregendahl Pihl
Direktør