Innovativ genanvendelse af batterimaterialer

Image

Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet er koordinator i det nye EU-projekt BeyondBattRec, som sætter fokus på innovative genanvendelsesprocesser af batterimaterialer. NordDanmarks EU-Kontor har givet sparring gennem ansøgningsprocessen til projektet, som har fået tildelt 56 mio. kr., hvoraf 10,4 mio. går til Aalborg Universitet.

Europa har som mål at opnå klimaneutralitet og en cirkulær økonomi inden 2050. Den nuværende praksis for genanvendelse af batterier er ikke designet til fuld udnyttelse af batterimaterialerne og er derfor ikke i overensstemmelse med de europæiske ambitioner. Det vil projektet BeyondBattRec gerne ændre på.

BeyondBattRec projektet, som koordineres af Aalborg Universitet (AAU), består af 12 partnere fra 7 lande, der både dækker virksomheder, uddannelses-, forsknings-, og teknologiorganisationer. Kernen i projektet er udvikling og afprøvning af teknologier til sortering, de-aktivering, adskillelse og genanvendelse af batteridele. Projektet fokuserer i særdeleshed på at kunne genanvende kritiske råmaterialer såsom kobolt, kobber, litium og nikkel.

BeyondBattRec vil dermed hjælpe Europa med at nå sine genanvendelsesmål og samtidig styrke batteriindustriens globale konkurrenceevne.

- Det fede ved det her projekt er, at vi prøver at tage hele værdikæden af batterigenanvendelse. Mange mindre projekter pin-pointer forskellige steder i den her genanvendelse, hvor vi prøver at tage hele fødekæden fra start til slut, så vi egentlig kan producere nye batterier. Og det er rigtig spændende, fordi der er jo rigtig mange ting man kan genanvende i batterierne, fortæller Lektor Cejna Anna Quist-Jensen fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

LØBENDE SPARRING MED EU-KONTORET
Lektor Cejna Anna Quist-Jensen fra Institut for Kemi og Biovidenskab på AAU kontaktede Cecilie Lindstrøm fra NordDanmarks EU-Kontor, som har givet løbende feedback til ansøgningen.

Hos Institut for Kemi og Biovidenskab på AAU er man glade for samarbejdet og sparringen med NordDanmarks EU-Kontor, som giver mulighed for nye øjne på tingene.

- Jeg har været glad for det her med at få hjælp til at se det større perspektiv i tingene. Og det at få mails fra jer - Kunne det her være interessant? – det er virkelig også godt. Nogle gange bliver det ikke til noget, men det er den der med, at vi har nogle kontakter, der kan se ud over vores lille mission – sådan at få det bredt lidt mere ud, fortæller Lektor Cejna Anna Quist-Jensen fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet og fortsætter:

- Især også i ansøgningsprocessen, at der har været nogen, der kan hjælpe os med at læse ansøgningen igennem. Nogen andre øjne til at kigge på tingene. Det er en eller anden tryghed i baggrunden, fortæller hun.

NordDanmarks EU-Kontor var også involveret i en ansøgning med instituttet i 2022, som ikke modtog støtte, men sparringen fra dengang har været værdifuld i forbindelse med nye ansøgninger:

- Da vi søgte et projekt i 2022, som ikke gik igennem, der var Cecilie også inde over det. Der fik vi at vide, at vi skulle være mere specifikke i nogle tal og sådan nogle ting. Vi blev spurgt, hvordan vi ville kvalificere det og den sparring hjalp mig faktisk meget til den ansøgning, vi så sendte ind i 2023, som vi fik og den vi fik sidste år, så det har været en rigtig god hjælp, slutter Cejna Anna Quist-Jensen.

FORMÅL
Fokus på genanvendelsesprocesser af batterimaterialer.

PROGRAM
Horizon Europe

BELØB
10,4 millioner går til AAU – Total budget 56 mio. kr.

PROJEKTFORLØB
December 2024 – November 2028

PARTNERE
Aalborg Universitet og 11 andre partnere fra England, Tyskland, Frankrig, Spanien, Norge og Østrig.

NDEU'S BIDRAG
NordDanmarks EU-Kontor har løbende givet feedback til AAU og hjulpet med at sikre, at værdien for Europa fremstår klart i ansøgningen, udarbejdet tjeklister og drøftet problemstillinger og forbedringer gennem hele ansøgningsprocessen.

Cecilie Lindstrøm
EU-Specialkonsulent

 /cecilielindstrøm
 +45 6188 0003
 cli@ndeu.dk