
Som optakt til EU-valget d. 6-9. juni 2024 var NordDanmarks EU-kontor i dialog med flere af de nordjyske Parlaments kandidater. Der blev bl.a. arrangeret en rundtur i det nordjyske for MEP Bergur Rasmussen, der var ude og besøge nordjyske virksomheder og havne. Det blev også til besøg i Bruxelles, hvor EU-kontoret stod for en introduktion af vores rolle i byen, og hvordan vi aktivt bruger Bruxelles til at fremme nordjyske interesser, samt hvordan EU-politikkerne understøttes ved, at der skaffes funding fra EU til det nordjyske.
Under valgkampen til Europa-Parlamentsvalget var Jens Christian Winther og Hanne Bregendahl Pihl fra NordDanmarks EU-Kontor rundt i Nordjylland og give oplæg om EU-dagsordner, der skulle debatteres. Oplæggene var forberedt på baggrund af dialog med flere nordjyske kandidater, og tog udgangspunkt i de dagsordener, der fylder i Bruxelles. På denne måde var EU-kontoret med til at gøre nogle af vælgermøderne mere EU nærværende.
NY EU-KOMMISSION OG BETYDNINGEN FOR NORDJYLLAND
Foruden et valg til parlamentet, betyder EU-valget også, at medlemslandene indstiller Kommissærer til en ny EU-Kommission. Som en del af dette har Rådet lagt retningslinjer for den nye Kommission, og den første handling for et nyt Parlament er at godkende Kommissionsforpersonen og efterfølgende de Kommissærer, der er indstillet. I det forløb bliver Kommissionens strategi for den kommende fem års periode tydelig, bl.a. som en væsentlig del af Ursula von der Leyens tale for at blive godkendt, og efterfølgende via de enkeltes Kommissærers missionspapirer.
Alt dette tegner et nyt landskab, som vi fremover skal arbejde i og EU-kontoret har naturligt brugt mange ressourcer på at forstå og blive i stand til at kommunikere de nye overskrifter og hvad det betyder for Nordjylland.
DE DANSKE EU-PARLAMENTARIKERE BLEV BUDT VELKOMMEN I BRUXELLES
Omkring 100 gæster deltog d. 1. oktober 2024, da dacob (de danske regionale EU-kontorer, herunder NordDanmarks EU-Kontor og AAU i Bruxelles) og Den Danske Repræsentation i EU bød de 15 nye og genvalgte danske medlemmer af Europa-Parlamentet (MEP’erne) velkommen til Bruxelles.
Formålet var at styrke synergien mellem dacob og MEP’erne og fortællere om dacob’s arbejde med at fremme det lokale og internationale samarbejde - særligt op til det danske formandskab i 2025.
Til arrangementet blev det præsenteret, at der på tværs af dacob-samarbejdet mærkes en øget efterspørgsel på EU-viden. Gennem de seneste fem år har dacob’s samlede medarbejderstab på omkring 60 fastansatte med over 450 års samlet EU-anciennitet været med til at skaffe godt 2,3 mia. kroner hjem til danske kommuner, regioner og virksomheder.
For EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V) er det lokale europæiske samarbejde afgørende for Danmarks deltagelse i europæiske beslutningsprocesser.
”Europæisk samarbejde begynder på lokalt og regionalt niveau, og dacob spiller en afgørende rolle i at sikre, at danske kommuner, regioner og universiteter aktivt deltager i EU’s beslutningsprocesser. Gennem dacob får vi mulighed for at fremme danske interesser og styrke innovation, forskning og udvikling i hele landet. Det er ikke kun en fordel for vores regioner, men for hele Danmark,” fortæller han.
Aftenen gav også Morten Løkkegaard (V) og kollegaerne Sigrid Friis (B), Villy Søvndal (SF), Asger Christensen (V), Per Clausen (Ø), Niels Flemming Hansen(C), Henrik Dahl (LA) og Stine Bosse (M) mulighed for at fortælle om deres mærkesager og indlede eller bygge videre på samarbejdet med EU-repræsentation og dacob-kontorernes ansatte.

Jens Christian Winther
Kontorchef